Papirkrise kan ramme dagligvarehandlen

Samhandel 21. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Der er risiko for, at de danske forbrugere vil opleve ikke at kunne købe ost eller andre fødevarer i supermarkedet, fordi der ikke er papir til etiketterne eller til emballagen, lyder bekymringen fra erhvervsorganisationen Grakom i kølvandet på en strejke i Finland og coronapandemien. Foto: Grakom
  • En strejke på en stor finsk papirfabrik forværrer problemerne med papirmangel i Europa. Det kan få betydning for leveringen af ikke bare magasiner og ugeblade men også fødevarer

En finsk strejke har skabt den perfekte storm på papirmarkederne. Den forværrer de allerede store problemer med papirmangel både i Danmark og i hele Europa.

Efterspørgslen på papir er stort set tilbage på niveauet fra før coronaepidemiens start, mens produktionskapaciteten er faldet markant, da papirfabrikker er blevet lukket under epidemien. 

Derfor overstiger efterspørgslen nu produktionskapaciteten.

Den 1. januar begyndte en strejke blandt 3.000 medarbejdere på den finske papirfabrik UPM, som er blandt Europas største producenter af papir til etiketter, magasiner og ugeblade.

Det skaber bekymring hos Grakom, som er erhvervsorganisation for over 500 virksomheder inden for kommunikationsindustrien.

- Det begynder at blive kritisk for den grafiske branche i hele Europa, som er ved at løbe tør for papir. Hvis strejken fortsætter, får det også betydning for detailhandelen og for den almindelige dansker. Der er risiko for, at de danske forbrugere vil opleve ikke at kunne købe ost eller andre fødevarer i supermarkedet, fordi der ikke er papir til etiketterne eller til emballagen, siger Thomas Torp, adm. direktør i Gramkom, i en pressemeddelelse. 

I første omgang var strejken sat til at vare i tre uger, efterfølgende blev den forlænget i to uger til den 5. februar. I går eftermiddags besluttede medarbejderne at forlænge strejken yderligere til den 19. februar.

Opdateret 21. jan 2022