Ingen mangel på danske chips

Private label 21. okt 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • Danske kartofler er bedst til chipsproduktion, som ifølge Kims er nøglen til en effektiv og stabil produktion

På Sanderumgaard Gods sydøst for Odense er kartoffelavleren Henrik Terp i øjeblikket travlt optaget af at få årets høst i hus. Han har gennem 20 år været fast leverandør af kartofler til chips-produktionen hos Kims i Søndersø nord for Odense. Og der bliver ikke mangel på danske chips.

Efterårsferien – også tidligere kaldet kartoffelferien – går på hæld. På Fyn finder man en treenighed for fortællingen om og forædlingen af den danske kartoffel, som især for sorten Verdi er en heldig en af slagsen.

Ikke langt fra Kims ligger et kartoffelmuseum ved godset Hofmansgave ved indsejlingen til Odense Fjord. Et oplagt udflugtsmål i efterårsferien, hvor de besøgende får kartoflens historie i Danmark. Godset – en omfattende jordbrugsvirksomhed drevet af en stiftelse - har været kartoffelforædlingens hjemsted. 

Kartoflen er en gastronomisk guldklump, der har udgjort rygraden i dansk madkultur gennem flere hundrede år. Det er, hvad Kims bygger på, når danskerne tygger sig igennem den ene pose chips efter den anden. 

Kims bruger hvert år 16.000 tons kartofler til at producere 50 millioner poser chips. Kartoflerne er primært danske og udgør 85 pct. af den årlige produktion.

- Vi bruger primært sorten Verdi, som har et højt indhold af tørstof. Det giver de færdigproducerede chips den nødvendige sprødhed. Samtidig har det et lavt sukkerindhold, som forhindrer for mørke eller brankede chips, forklarer Henrik Sidelmann, som er projektchef og ansvarlig for indkøb af kartofler hos Kims.
 
Kartoffel-avleren på Sanderumgaard Gods siger, at en vigtig forudsætning for at levere kartofler af høj kvalitet handler om biodiversitet:

- Vi har en sund og levende jord, hvor planter lever i symbiose med de organismer, der er i jorden, hvilket betyder, at der skal være tilstrækkelig med bakterier, insekter og svampe i jorden. Det kræver typisk tre til fire kartoffelfrie år for at sikre et sundt sædskifte, hvor kartoffelavleren dyrker andre afgrøder på jorden.


Vidste du, at …

der går 3,2 kilo kartofler til ét kilo chips, hvilket svarer til, at der går et halvt kilo kartofler til en pose chips.

der er mere end 130 kartoffelsorter i Danmark

kartoflen tilhører natskyggefamilien, som oprindeligt stammer fra det let fugtige klima i Andesbjergene 

Opdateret 22. okt 2021

Vil du vide mere?