Sundhedsminister bekræfter: Vil fjerne restriktionerne fra tirsdag

Politik og samfund 25. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Folketingets Epidemi-udvalg mødes 15.45, og kl. 18.30 holder statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde

opdateret....

Krav om mundbind for både ansatte og personale i butikkerne samt forbud mod at sælge alkohol efter kl. 22, er nogle af de corona-regler, der har ramt dagligvarehandlen den seneste tid.

Nu tyder alt på, at alle kan lægge mundbindene på hylden fra mandag aften.

Ifølge DR vil regeringen nemlig fjerne covid-19 som samfundskritisk sygdom fra 1. februar. Det meddeler sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et brev til Folketingets Epidemiudvalg.

Udvalget skal mødes i eftermiddag 15.45, og her skal partiernes repræsentanter blive enige om, at restriktionerne skal væk, før det kan ske. Men flere partier - blandt andre Venstre og Konservative har længe ønsket restriktionerne fjernet.

Klokken 18.30 går statsminister Mette Frederiksen på skærmen i et pressemøde, hvor hun formentlig vil fortælle, at restriktionerne er væk fra tirsdag morgen.

Smitten er fortsat høj

Ophævelse af restriktioner medfører ligeledes, at spisesteder fremover igen selv bestemmer deres lukketider, og at der ikke længere vil være loft over, hvor mange der må komme i en koncertsal.

Restriktionerne bliver fjernet på et tidspunkt, hvor smitten stiger dag for dag, men Epidemikommissionen vurderer, at sygehusvæsenet kan klare det. 

- Trods høje smittetal ser vi en opmuntrende udvikling i antallet af indlæggelser, særligt på intensiv. Det skyldes ikke mindst den store vaccinetilslutning, hvor Danmark er blandt de lande i verden, der er længst fremme med 3. vaccinestik. Det giver et solidt grundlag for epidemikontrol, og jeg ser frem til at modtage Epidemikommissionens indstilling, siger sundhedsminister Magnus Heunicke forud for pressemødet.

På Twitter skrev sundhedsministeren i går, at  "kontakttallet er i dag beregnet til 1,2. Høj smitte, men vores nuværende vurdering er, at epidemien vil toppe i nær fremtid". Tirsdagens smittetal var 46.590.

Mandag blev reglerne for isolation i forbindelse med smitte lempet, så kan nu man afslutte sin selvisolation, så snart man er symptomfri. Før skulle man være symptomfri i 48 timer og derefter tage en pcr-test, før man kunne komme på arbejde med god samvittighed.

Er man testet positiv med ingen eller kun lette symptomer, er selvisolationen sat ned til fire dage.   

Lempelserne er en stor lettelse for mange erhverv, således også dagligvarehandlen, der har kæmpet for at bemande butikkerne.

Opdateret 26. jan 2022