Økologien til debat på kongres

Politik og samfund 25. nov 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • 700 økologer og eksperter diskutere i dag, hvordan man når en fordobling af økologien frem mod 2030. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Flere landmænd vil producere økologiske fødevarer, det økologiske areal i Danmark vokser og økologi optager mere og mere plads på supermarkeders hylder.

Samtidig har politikerne sat et mål om en fordobling af økologien frem mod 2030.

Der er derfor nok at tage fat på, når over 700 økologer, forskere, eksperter og andre økologiinteresserede i dag mødes til Økologikongres i Vejle, der har fokus på selvforsyning, lokalforsyning, robusthed og selvfølgelig fremtidens økologiske produktion

Bag kongressen står Økologisk Landsforening, Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Landbrug & Fødevarer.

- Samtidig med at den økologiske produktion skal vokse, så bliver der stillet nye faglige krav til de økologiske landmænd om eksempelvis en større selvforsyning og udfasning af importeret soja. Derfor skal vi udvikle os og blive dygtigere, så vi er parate til at imødekomme morgendagens krav til den økologiske fødevareproduktion, siger Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer.

Både i Danmark, og inden for EU er der fokus på at øge selvforsyningsgraden inden for økologien. Det skal blandt andet ske via en større lokal produktion af protein, mere økologisk udsæd og en udfasning af konventionel gødning.

Derfor er de økologiske landmænd optagede af at finde nye veje til at blive mere selvforsynende med økologiske proteinafgrøder – både til foder, så de kan blive fri for import af soja, men også til at forsyne det voksende markedet for plantebaserede fødevarer. Her vil danske økologer nemlig rigtig gerne levere råvarerne.

- Økologien er drevet af visionære mennesker, der har ambitioner om et mere bæredygtigt landbrug. Kongressen er en platform for alle økologer, der vil udveksle viden og tænke nyt i et spændingsfelt af viden og værdier. Økologien skal bygge på dét og på troværdighed, der er baseret på fakta og forskning. Summen er dette er nødvendig, når vi ser ind i en fremtid, hvor vi også skal tænke i mere selv- og lokalforsyning og robusthed. Økologi-kongressen danner rammen om alle os økologer, der vil ruste os til fremtidens udfordringer i landbruget. En økologisk fremtid, som jeg er meget optimistisk omkring, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Opdateret 25. nov 2021