Ny trepartsaftale skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas

Politik og samfund 12. nov 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • Regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået en aftale, som skal give virksomheder mulighed for at kræve coronapas af ansatte. Aftalen skal dog først vedtages som lov

Fredag morgen er regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation (DH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) blevet enige om en trepartsaftale, der skal gøre det muligt for virksomheder at kræve, at ansatte viser gyldigt coronapas.

Derudover er parterne enige om at anbefale Folketinget, at den lov, som tidligere gav arbejdsgiverne mulighed for at pålægge ansatte at lade sig coronateste, genindføres.

Regeringen vil nu bede Folketingets øvrige partier om mulighed for hastebehandling i Folketinget og om opbakning til, at aftalen kan omsættes til lovgivning.

Trepartsaftalen skal være med til at skabe mere tryghed på arbejdspladserne og sikre, at virksomhederne kan mindske risikoen for stor smittespredning blandt de ansatte og tab af omsætning.

Muligheden for at kræve test af ansatte gælder kun i forhold til corona, og aftalen gælder så længe covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye siger:

- Jeg er rigtig glad for, at vi på kort tid har lavet en aftale, som kan give større tryghed på arbejdspladserne og hjælpe med til, at Danmark forhåbentlig kommer gennem vinteren så godt som muligt. Vi skal fortsat passe godt på hinanden, og jeg vil opfordre folk til at lade sig vaccinere. Jeg vil gerne takke FH og DA for et konstruktivt kort forløb og løfte ansvaret, som så mange gange før under pandemien.

Forleden meddelte Reitan, at man ville kræve coronapas af ansatte på lageret, fordi en halv snes medarbejdere var syge med corona. På emballagefabrikken Faerch i Holstebro skal medarbejdere, der ikke er vaccineret, bære mundbind og spise i en anden kantine.

Begge dele har vakt kraftige reaktioner.

Opdateret 12. nov 2021