Ny aftale: Arbejdsgivere slipper for at betale medarbejdernes coronatest

Politik og samfund 1. dec 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • En ændret bekendtgørelse betyder, at arbejdsgivere nu slipper for det administrative bøvl med at udstede et påbud om coronapas

Skrevet af: Søren Tougaard

Dagligvarebranchen og Dansk Erhverv har de seneste dage arbejdet intenst på at få ændret bekendtgørelsen om mundbind for de ansatte i detailhandlen. Det er nu lykkedes.

Indtil nu har det været et krav for at undgå mundbind/visir, at virksomheden havde fremsat krav om forevisning af coronapas i henhold til lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 mv., og at medarbejderen havde efterkommet dette pålæg.

Fra 1. december betyder ændringen, at det er nu bliver muligt for medarbejdere at undgå at bære mundbind/visir, uanset om virksomheden formelt har fremsat krav om forevisning af coronapas.

Herved åbnes der op for løsninger, hvor butiksmedarbejdere frivilligt – og uden at opnå betaling for evt. at måtte tage en test i fritiden – kan forevise coronapas for derved at kunne undgå at bære mundbind/visir.

Dansk Erhverv er særdeles tilfreds med, at det efter flere dages politisk pres nu er lykkedes at finde en fleksibel og fornuftig løsning på spørgsmålet om mundbind, som er til gavn for både virksomhederne og medarbejdere.

- De virksomheder, som allerede måtte have fremsat pålæg om forevisning af coronapas i henhold til lov om arbejdsgiveres adgang til at pålægge lønmodtagere forevisning af coronapas, test for covid-19 mv. - alene for at imødekomme medarbejdernes ønske om at undgå at bære mundbind/visir - bør efter ændringen af bekendtgørelsen overveje at trække pålægget tilbage, da medarbejderen ellers har krav på betaling for test, der finder sted uden for arbejdstiden, lyder opfordringen fra Dansk Erhverv. 

 

 

Opdateret 1. dec 2021