Aarhus Kommune vil indføre intern klimaafgift på fødevarer

Politik og samfund 25. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Målet med den interne afregning er at påvirke medarbejderne til at træffe et mere bæredygtigt valg

Når plejehjemmet i Aarhus Kommune fremover køber oksekød eller juice til borgerne, skal institutionen betale en klimaafgift til kommunen.

Det ligger i hvert fald lige nu i et forslag, der er sendt ud i høring, at udvalgte produkter skal tillægges en intern klimafgift på 850 kr. pr ton CO2.

- Med en intern klimaafgift tager Aarhus Kommune et afgørende skridt for at skubbe på valget af mere grønne og bæredygtige alternativer i vores egen organisation. Samtidig håber vi at kunne inspirere og vise vejen for andre kommuner og organisationer i Danmark og udlandet. Helt konkret demonstrerer vi, hvordan man kan få den grønne omstilling til at ske, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).  

I første omgang vil den interne klimaafgift gælde fødevarer, som eksempelvis oksekød, lammekød, færdigretter med kød samt saft, juice og læskedrik.

Tilsammen udgør de over en tredjedel af det samlede CO2-aftryk på fødevarer. Desuden vil også benzin og diesel samt flyrejser være omfattet.

Taksten på 850 kr.pr ton CO2 vil stige gradvist over de kommende år, og desuden vil byrådet årligt tage stilling til, hvorvidt afgiften skal udvides til andre varegrupper. 

Udover klimafgift på udvalgte fødevarer vil værdisætningen af CO2 også kunne bruges som en skyggepris på CO2 til prioritering i indkøb- og udbudsprocessen.

Målet er at gøre det klimavenlige valg tydeligt.

Klimaafgiften, indsamlet på de udvalgte fødevaregrupper, forventes 100 pct. at tilbageføres til budgetterne på de decentrale enheder. 

Klimarådet har tidligere nævnt en afgift på alt, der udleder drivhusgasser som CO2, metan og lattergas. Afgiften skulle stige til 1500 kr. per ton frem mod 2030.

 

Opdateret 26. jan 2022