Knas med el-sikkerheden i kiosker

Øvrige 21. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colorbox
  • Sikkerhedsstyrelsens kontrol af elinstallationer i 96 kiosker og små butikker i 2021 viste flere fejl og mangler

Samlet set blev der ved Sikkerhedsstyrelsens 96 kontroller i kiosker og småbutikker i 2021 givet 26 påbud om at få forhold ved elinstallationerne bragt i orden. 

52 steder blev der vejledt om, hvad der skal til, for at elinstallationerne lever op til reglerne. Og 18 kiosker og småbutikker fik efter kontrollen besked om, at deres installationer var ok.

- Nogle steder har installationerne måske været i overensstemmelse med reglerne, dengang butikken åbnede. Men i takt med, at der kommer mere eludstyr til, skal elinstallationen også tilpasses. Det har både betydning for, at udstyret fungerer og for den generelle sikkerhed, siger kontorchef Søren Assenholt Muff fra Sikkerhedsstyrelsen.

Han forklarer, at når der kommer flere elapparater til, skal de tilsluttes korrekt, hvad det kneb med i en del af småbutikkerne. Hvert fjerde sted var ledninger og kabler ikke installeret korrekt. I stedet var udstyr f.eks. tilsluttet med en forlængerledning.    

- Det er en usikker måde at tilslutte eludstyret, og i mange tilfælde får man heller ikke korrekt jordforbindelse, fordi stikpropperne ikke passer til de typiske danske stikkontakter, siger Søren Assenholt Muff. 

Hver tredje butik, som blev kontrolleret, havde eludstyr, der ikke var forbundet til en virksom jordforbindelse og dermed gav risiko for stød ved fejl på eludstyret. 

- Stikkene på brugsgenstandene passede ikke til jordforbindelsen i stikkontakten, selv om det kan løses blot ved at købe en adapter, hvis man ikke vil skifte stikket, lyder det fra Søren Assenholt Muff.

I cirka hver anden kiosk og butik var der skader i eltavlernes kapsling, eller der manglede afdækning, så det var muligt at få fingrene ind til strømførende dele.

- Desværre finder vi for mange fejl og mangler, men forhåbentlig hjælper vores kontrol med at sætte fokus på sikre elinstallationer, siger Søren Assenholt Muff.

Opdateret 21. jan 2022