Forslag baner vej for ID-tjek med dankortet

Lovgivning 10. nov 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
  • De Konservative stiller forslag om at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe tobak, alkohol og andre produkter med aldersbegrænsning

De Samvirkende Købmænd (DSK) har i to og et halvt år sammen med den øvrige dagligvarehandel arbejdet offensivt for, at der indsættes alder i alle betalingskort, der er udstedt i Danmark.

- Det vil kunne betyde, at købet automatisk afvises, hvis en ung under 16 eller 18 år forsøger at købe en vare, som han eller hun ikke er gammel nok til at købe, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

Et forslag til folketingsbeslutning, som er stillet af Det Konservative Folkeparti, kan bane vej for blandt ID-tjek via bl.a. dankortet.

Forslaget går ud på at sikre en frivillig elektronisk aldersverificering for butikker, så mindreårige ikke kan købe tobak, alkohol og andre produkter med aldersbegrænsning.  Et beslutningsforslag, der bliver vedtaget, pålægger regeringen handle derefter.

Butikkerne skal ifølge forslaget kunne få en ordning, hvor de elektronisk kan få aldersverificeret transaktioner med dankort og lignende, så mindreårige automatisk bliver afvist, hvis de forsøger at købe produkter, som de ikke er gamle nok til.

Løsningen skal godkendes af Datatilsynet. Det skal være op til den enkelte butik eller koncern, om de ønsker at tilslutte sig den frivillige aldersverificering.

Herudover skal der kunne gives en bøde, hvis en person for eksempel køber tobak på vegne af en mindreårig, hvor der er sket en økonomisk transaktion, hvor personen tager betaling for at købe tobak på vegne af den mindreårige.

Opdateret 11. nov 2021