Svære markedsvilkår rammer indtjeningen hos Danish Crown

Leverandører 19. maj 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Danish Crown
  • Høj inflation og lavere efterspørgsel lægger en dæmper på indtjeningen i slagterikoncernen i første halvår. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Danish Crowns omsætning steg i første halvdel af regnskabsåret med 3,6 pct. fra 28,9 til 29,9 mia. kr. Omkostningerne til produktion og distribution voksede dog samtidig med 4,8 pct. til 27,7 mia. kr., og det slår igennem på resultatet efter skat, som går tilbage fra 1,3 til 1,1 mia. kr.

Samtidig har det inflationspres, der lige nu sætter den økonomiske dagsorden globalt og dermed påvirker Danish Crown, vist sig at være betydeligt større end ventet gennem halvåret. Omkostningerne til først og fremmest transport, emballage og energi er vokset med cirka en halv mia. kr., oplyser koncernen ved fremlæggelsen af sit halvårsregnskab.

- Kombinationen af stigende omkostninger og et svagt marked var vores virkelighed i regnskabsårets første måneder. Det gjorde det selvsagt svært at komme igennem med de nødvendige prisstigninger. Det har ændret sig efterhånden som COVID-19 har sluppet sit tag i Europa, men vi er stadigvæk ikke, hvor vi skal være, fordi stort set alle omkostninger fik endnu et løft efter Ruslands invasion af Ukraine, siger adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur.

Efter mere end to år med en enorm efterspørgsel fra særligt Kina er både salg og produktion stillet om til at møde efterspørgslen i Europa og lande som USA, Australien og Japan.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en krævende omstilling, fordi vi samtidig har haft vækst i tilførslen af grise fra vores andelsejere. Vores medarbejdere har leveret en fantastisk indsats og arbejdet sig gennem udfordringerne. Derfor kommer vi ud af halvåret med et solidt og acceptabelt resultat, siger Jais Valeur.

Mens indtjeningen i Danish Crowns forædlingsselskaber falder tilbage på grund af de stigende omkostninger til både råvarer, emballager, transport og energi, så fortsætter fremgangen i DAT-Schaub, der forarbejder dele af grisen til fødevareingredienser og råvarer til medicinalindustrien.

Aktiviteterne og omsætningen vokser, og DAT-Schaub leverer endnu engang en rekordindtjening og en fremgang på 17 pct.

Opdateret 19. maj 2022