Myndigheder godkender svenske Axfoods køb af Bergendahls

Kæder 17. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Klas Balkow, adm. direktør for Axfood. Foto: Axfood
  • Handlen styrker begge parter i konkurrencen med den altdominerende markedsleder ICA

Tidligere i år, 31. maj, meddelte nummer tre og fire på det svenske dagligvaremarked, Axfood og Bergendahls, at Axfood ville købe Bergendahls grossistvirksomhed for at opnå synergieffekter.

Nu er handlen godkendt at de svenske konkurrencemyndigheder.

I praksis betyder det, at børsnoterede Axfood, som er partner med danske Dagrofa i indkøbssamarbejdet United Nordic, nu køber Bergendahl Foods' grossistvirksomhed samt ca. 10 pct. af City Gross-kæden med 42 hypermarkeder.

Prisen er 1,8 mia. svenske kr. for grossistvirksomheden, som skal integreres med Axfoods egen grossist, Dagab.

Axfood får desuden ret til at øge ejerandelen i City Gross til 30 pct. over fem år.

”Købet skaber stordriftsfordele og synergier, og gennem større effektivitet og forbedringer i sortiment og logistik vil handlen også gavne engroskunder og svenske forbrugere”, skriver Axfood i en pressemeddelelse.

- Dette er en glædelig nyhed om, at vi snart kan starte integrationsprocessen for vores virksomheder. Handlen danner grundlaget for fortsat vækst, og gennem større mængder, forbedret købekraft og mere effektive løsninger kan vi styrke vores tilbud, hvilket vil gavne alle involverede parter såvel som svenske forbrugere. Desuden vil handlen føre til fordele for City Gross, som gennem partnerskabet vil få endnu bedre muligheder for at udfordre og styrke sin position i hypermarkedssegmentet, siger Klas Balkow, adm. direktør for Axfood.

Udover synergieffekter styrker handlen begge parter i konkurrencen mod markedsledende ICA.

Branchekendere i Sverige har karakteriseret den netop godkendte handel som af endnu større betydning end svenske Coops opkøb af Netto for få år siden, og Netto-handlen havde ellers fået prædikatet "den største i branchen i mange år".

Opdateret 17. sep 2021