Danske bryggerier klar til folkeøl 

Interesseorganisationer 2. nov 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Direktør Niels Hald, Bryggeriforeningen. Foto: Flemming Effersøe
  • Nyt direktiv fra EU kan med politisk medvind sende flere øl på hylderne med en lavere alkoholprocent

Svenskernes ”folköl” på 2,25-3,5 procent alkohol er fremtiden – også selv om danskerne længe har drillet svenskernes restriktive system for salg af øl. 

Det siger forfatter og ølekspert Christian Andersen, som for Bryggeriforeningen har testet seks ”folköl” købt i et ICA- supermarked.

Det nye EU-direktiv giver mulighed for, at medlemslandene pr. 1. januar 2023 fritager øl for afgifter, hvis de holder sig på 3,5 procent alkohol eller derunder. 

I dag er den danske grænse på 2,8 procent alkohol, før der kommer afgift på.

- Hvis politikerne strækker afgiftsgrænsen, vil vi helt sikkert komme til at opleve ekstra mange, gode folkeøl i Danmark, lyder vurderingen fra Christian Andersen efter at have bedømt de seks ”folköl” til at være ”velbryggede, gode og friske”.

This describes the image

Politisk offensiv

Det har fået Bryggeriforeningen til at indlede en offensiv over for partierne på Christiansborg forud for forhandlingerne om finansloven. Det kan åbne for, at 3,5 pct. øllene allerede kommer på butikshylderne til maj næste år.

Danmark har i EU-processen stemt for afgiftsfritagelse af øl op til 3,5 procent. Desuden har Bryggeriforeningen under de politiske sonderinger fået positive tilkendegivelser fra Radikale Venstre og Venstre.

- Det er positivt, at øl med lavere alkoholprocent vinder frem, og at der er en global efterspørgsel. Vi ønsker en afgiftsstruktur, som sikrer, at de danske bryggerier kan klare sig i den internationale konkurrence også inden for øl med lav alkohol, siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V) til Bryggeriforeningen.

Bryggeriforeningens direktør Niels Hald lykkedes i 2014 med at få mobiliseret politikerne, så den daværende SR-regering som led i en vækstpakke besluttede at hæve grænsen for alkoholfri øl fra 0,1 pct. alk. til 0, 5 pct.  Den alkoholfri øl har siden fået et solidt fodfæste på markedet.

Nemesis

- De danske øl-nydere vil givetvis få et væld af nye interessante øl med lav alkoholstyrke at vælge imellem, såfremt politikerne vælger at anvende EU’s nye rammer og fritage øl på op til 3,5 pct. for afgift, siger Niels Hald. 

På LinkedIn skriver den tidligere rektor for Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, Axel G. Kristiansen, at ”vi er mange, som har drillet svenskerne med deres folkeøl. Det kan vende sig til et nemesis med de nye beskatningsregler - og samfundets almindelige sundhedsdrive.”

I en kommentar skriver Christian Andersen, at ”svenskerne - og andre landes bryggerier - har en konkurrencefordel, fordi de har haft længere tid til at udvikle kategorien”.

Opdateret 3. nov 2021

Vil du vide mere?